Yayınlanma Tarihi: 16-01-2022 Yazar: Op. Dr. Nazlı Ekşi
Tamamen kozmetik bir operasyon olarak kabul edilen yüz germe estetiği, kırışıklıklar, cilt sarkması, gıdı ve boyun sarkması için yapılabilir. Yüz germe ameliyatı ile göz çevresi, alın, şakaklar, elmacık kemikleri, yanaklar ve boyun da dahil olmak üzere yüzün her bölgesinde yapılabilir.
Yüz Germe Estetiği Nasıl Yapılır?
Yüz germe estetiği hassas bir işlem olduğu için doğru bir planlama gerektirir. Yüz germe estetiği olmadan bir gün öncesinden itibaren metformin gibi şekerli ilaçlar kullanılmamalıdır ve tromboz öyküsü olan kişiler yüz gerdirme ameliyatı olamazlar. Uçuk olan hastalarda ameliyattan birkaç gün önce ve sonra uçuk çıkmasını önlemek için koruyucu hap alınması önerilir.
Yüz germe ameliyatında, göz kapağına da işlem uygulanacaksa suni damla, göz nemlendirici hel ve steril gazlı bez temin edilmesi önerilir. Sigara kullanan hastalar ameliyattan en az 3 ay önce sigarayı bırakmalıdır, aksi taktirde yüz germe ameliyatı olamazlar.
Yüz Germe Operasyonu Aşamaları Nelerdir?
Yüz germe estetiği yapılırken lokal anestezi ve sedasyon kullanımı önerilmediği için genel anestezi yapılır. Saçların hemen önünden, kulağın önünden ve kenarından geçen kesiler, kulak arkasına ve saç diplerine geri döner. Boyun bölgesinde çok fazla iş gerektiren durumlarda da çene altından bir kesi yapılması gerekir. Bu kesilerin ameliyat sonrasında belirgin olmaması için bakımının iyi yapılması gerekir. Yüzün submusküler aponörotik dokudu olan smas, yüzün yüzeysel kaslarını içeren bağ dokusudur.
Yüzün en ince ve en yüzeysel kaslarıdır ve derinin hemen altında oldukları için kırışıklıkların ve yaşlanmanın ortaya çıkmasından sorumlulardır. Smas sarktığı zaman üzerindeki deri de düşer ve cilt sarkar. Smasın yükseltilmesi ile gençleştirici bir etki elde edilir. Sması kaldırmadan önce üzerindeki deri kaldırılır ve cilt soyulduktan sonra cilt gevşetilerek daha yüksek yüze göre ayarlanır.
Boyun için yapılan germe ameliyatlarında ise çene kesisinden deri gevşetilerek yapılır. Boyundaki cilt ve yağ arasında bulunan bağlantı daha yumuşak olduğu için yüz germeye göre daha kolaydır.
Smas deriden ayrıldıktan sonra yaklaşık olarak 3,5 cm yükseltilir ve yeniden sabitlenir. Bu şekilde yüz ve boyun dokuları yukarı kaldırılarak yanağa hacim kazandırılır ve kırışıklıklar düzeltilir. Smas yerleştirildikten sonra deri üzerine yerleştirilir ve izlerin belli olmaması için çok ince bir şekilde yeniden dikilir.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıl İşler?
Amelitayattan sonraki 24 saat içinde burunda rahatsızlık, baş ağrısı ve ilaç kullanımı ile geçen şişkinlik görülmesi çok normaldir. İlk birkaç gün içinde de burun kanaması normal karşılanır.
Yüz germe estetiği olduktan 2 veya 3 gün sonra göz çevresindeki şişlik ve morluk maksimum seviyeye çıkar. Soğuk kompres uygulayarak şişliği azaltabilirsiniz.
Morluklar ve şişlikler genelde 2 hafta içinde kaybolur fakat kimse tarafından fark edilmeyecek kadar ufak bir şişlik birkaç ay boyunca kaybolmayacaktır. Yüz germe estetiği sonrasında 1 ila 5 gün arasındaki süreçte bandajlar çıkarılır. Dikişlerin çoğu beşinci günde alınır fakat saç dikişleri ve zımbalar daha sonra alınır. Ameliyattan birkaç hafta sonra ise ciltteki görüntü normale döner.
Yüz Germe Türleri
Belirli bir bölgeyi tedavi etmek için kullanılan farklı yüz germe estetiği türleri vardır. Bu yüz germe çeşitleri tek başına yapılabildiği gibi, kombinasyon halinde de yapılabilir. Bunlar:
• Servikal Germe: Boyun ve gıdıyı tedavi etmek için kullanılan bu operasyonda, boyun ve gidi bölgesindeki sarkmalar düzeltilir.
• Yüz Germe: Gıdı, yaşlılık çizgileri, dudak çevresinde yer alan kırışıklıklar, sarkık yanaklar ve elmacık kemikleri gerdirilerek daha genç bir görünüm kazandırılır.
• Temporal Lifting: Şakak bölgesindeki sarkıklıklar, göz kapakları ve göz çevresindeki kırışıklıklar ve sarkmalar düzeltilir.
• Alın Germe: Alındaki düşüklüğü ve kırışıklığı düzeltmek için kullanılan yüz germe estetiği çeşididir.
Kimler Yüz Germe Estetiği Yaptırabilir?
Yüz germe estetiği genellikle 40 ila 50 yaşındaki kişiler tarafından tercih edilse de yüz germe estetiği yaptırmanın gerçek bir yaş yoktur. Cilt eski sıklığını ve gençliğini kaybettiğinde, elmacık kemikleri, yanaklar, burun ve dudak kıvrımlarındaki sarkmalar gibi belirtiler yüz germe estetiği yaptırmak için geçerli sebeplerdir. Cildinin tazeliğini geri kazanmak isteyen herkes yüz germe estetiği yaptırabilir.